Cerkev Marijinega imena Ruše

Znamenitosti Ruš, ki jih je vredno obiskati

Cerkev Marijinega imena Ruše

Cerkev Marijinega imena je bila zgrajena leta 1387, do danes pa se je ohranila kot priča umetnostnega razvoja čez različna obdobja.

Zunanjost cerkve nas pozdravi s sledovi baroka in gotike. Na to nas opozarjajo stopnjevani uporniki, ki obdajajo prezbiterij. Ko prestopimo prag cerkve, pa pred nami zaživi notranjščina v baročnem sijaju. Največjo pozornost pritegne bogata štukatura. Med motivi lahko zasledimo akantovo listje, trakovje in trtne vitice, cvetne košarice, rogove obilja, školjkaste motive in kartuše, naslikane medaljone pa obdajajo z enako ornamentiko okrašeni okvirji.

Božja Mati Marija je na zemlji vedno živela v trdni veri in povezanosti z Bogom. Prav v tej moči in zaupanju Bogu in njegovi volji je morala sprejeti Božji načrt, da postane Božja Mati in takrat izreči tiste pomenljive besede: “Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi.” (Lk 1,38) Marija je Jezusa spremljala vse od začetka njegovega življenja. Postala je njegova mati, bila je priča njegovega prvega čudeža v Kani galilejski, z njim pa je bila tudi v trpljenju, saj beremo v evangeliju po Janezu, da je “poleg Jezusovega križa stala njegova mati. Ko je Jezus zagledal svojo mater in zraven nje učenca … je rekel materi: Žena, glej tvoj sin! Potem je rekle učencu: “Glej tvoja mati! (prim. Jn 19, 25−27). Po teh besedah in na tem mestu, na Kalvariji, kjer je Jezus s svojo smrtjo na križu in vstajenjem od mrtvih odrešil vse ljudi, Marija postane tudi naša mati.

Praznik župnije je 12. september, ko praznujemo Ruško nedeljo. 

Cerkev Marijinega imena Ruše(Laura Šoštarić)
Dostopnost
sl_SISlovenščina