Ruško Pohorje

Naravni dragulji

Ruško Pohorje

Ruško Pohorje skriva v sebi najlepše naravne lepote, kjer potok Lobnica poje svojo tisočletno pesem med širokimi grebeni in strmimi pečinami ter globoko strugo hudournika, z lepimi slapovi, najizrazitejšimi v Velikem in Malem Šumiku.

Vulkanska sila je gradila prastare pohorske gmote granita, tonalita in kristalnega skrilavca, ki so prišle na površino v soteski Lobnice in njenega pritoka Verne. Skalnate tvorbe in mogočni skladi kažejo “miniaturo” moči in lepote Alp ob robu nekdanjega Panonskega morja. Skriti kanjon Lobnice in Verne v globoki soteski Smolnika s svojevrstno geološko sestavo tal in rastlinsko odejo ima mnogo padavin, predvsem zaradi pogostih neviht, ki napolnijo hudournika Lobnice in Verne in potočke s tolikšno količino vode, da bobnenje in šumenje povzroča strah in domišljijo o “jezerniku”, žalik  ženah, vilah in škratih.

V pravljičnem gradu ob Verni so prebivale vile. Kopale so se v valovih šumikov, vrtnarile na policah sten, gojile sleč, dišeči in modro cvetoči srobot, hodile k bližnjim kmetom in jim dajale dobre nasvete ter pomagale revnim in pridnim pastirčkom. Prihajale so tudi v bližino Ruš, plesale in sončile so se na “Božjih štengah”. Hodile so v vas k podvodnemu možu, ki mu Pohorci pravijo Jezernik. Prebival je v pohorskih jezerih, v Črnem jezeru, glavnem izviru Lobnice, v Lovrenških jezercih in v globinah Ribniškega jezera vrh Pohorja. Kadar si je kosmatinec z dolgimi “rusami”, po telesu ves mahast in opolzek in s plavutmi na nogah, zaželel ljubezni, je ugrabil lepo kmečko dekle in jo odpeljal v svoj grad na dnu Ribniškega jezera.

V soteski Drave pod Falsko pečjo je po ljudski pripovedki prebival povodni mož Gestrin, čigar hčere so lovile postavne fante in jih s splavov potapljale v vrtince.

obcina_logo_footer

Občinska turistična pisarna

Dostopnost
sl_SISlovenščina