Drava

Slikovita narava

Reka Drava

Drava izvira na Toblaškem polju (Italija) in je pomembna povezovalna reka med alpskim in panonskim svetom. S svojimi 720 km spada med najdaljše evropske reke.

Že stoletja zaznamuje in oblikuje način življenja ob njej. O njej še iz časa naših dedov krožijo razne zgodbe in miti.

Če pogledamo iz zgodovinskega vidika, vidimo, da so se po njej vozili splavi in splavarji, ki so ji dali s svojim načinom življenja poseben pečat. Z izgradnjo elektrarn se je tok umiril. Oblikovalo se je drugačno okolje, v katerem je med vrbami, črnimi jelšami in poplavnimi hrastovimi gozdovi našlo bivališče mnogo (med drugim tudi) ogroženih živalskih in rastlinskih vrst. Območje reke Drave je tudi najpomembnejše prezimovališče ptic v Sloveniji. Biološka pestrost in raznolikost sta botrovali temu, da je območje reke Drave vključeno v evropsko mrežo posebej varovanih območij Natura 2000

Reka Drava je močno povezana z razvojem Ruš in življenjem v njem. Sprehodite se ob reki Dravi po sprehajalni poti Z(a)dravje ter občudujte kulturno in naravno bogastvo. Ali pa se ob njej zapeljite s kolesom.

Vsem ljubiteljem vodnih športov pa je na voljo izposoja kajakov, kanujev in SUP-ov, prav tako lahko na t. i. čolnarni pod Športnim parkom Ruše shranite tudi svoje vodno plovilo. Športni park Ruše pa vsako leto od maja do oktobra organizira tudi brezplačna Četrtkova veslanja ter večkrat letno tudi dneve športa, kjer se lahko preizkusite v različnih vodnih športih na in ob Dravi, hkrati pa se še družite ob prijetni glasbi.

Mistično jutro na Dravi (Marina Mihajl)
Dostopnost
sl_SISlovenščina