Galerija Vinska pot

Kultura na vsakem koraku Ruš

Galerija Vinska pot

Ruška Vinska pot te popelje v strmine roba gozda, kjer srečaš vodni vir, na desni pa vhod v pravo podzemlje (3). Govorice pravijo, da je prav ta vhod uporabljal RUŠKOMALH. Govori se, da naj bi bil škrat, ki prinaša srečo, zdravje in voljo do dela, če se ga dotakneš. Ima velike oči in plašč, s pomočjo katerega leti. Prikaže se le v mraku, nato se spet skrije v svoje podzemlje. Le pozorno poglej, kaj straži pri vhodu. Dobre vile, dvoglava kača in zmaj odganjajo zle ljudi. In če si pogumen/pogumna, pokukaj skozi ključavnico.

Pot te vabi naprej na slavje v čast grozdju in trti ter naši ljubi Sloveniji. Muzej Jutri gremo v branje te popelje nazaj v čase brez tehnologije. Kot vinske kelihe ob cesti srečaš čaše nesmrtnosti. Nanje so zapisana imena vseh slavnih Rušanov, zaradi katerih so danes Ruše obogatene. V njegovo čast.

Ozri se za kipom Bagh in Satir vse do muzeja vinogradniških orodji, ujetega v sonce. Ali se je kaj spremenilo? Vinogradniki v svoje vino vlagajo veliko truda, dela in srca. Muzej vodi v galerijo − klet znanega Rušana Mirka Vovška. Med sprehodom naprej opazuj naravo, barve dreves in listov. Poišči kostanj zase. Veselje ob sodu in Sladkosneda prikažeta nasmeh ob zrelem grozdju.

Lesni črvi in društvo Rulik so kar najzaslužnejši za vse (lesene) kipce te forme vive ob Vinski poti. Na ovinku najdeš Križno znamenje in še en vir vode, ki prepletata naravo z duhom človeka, lepotami, s pravljicami. Da so duhci lahko tudi dobri, spoznamo na poti naprej. Strah je odveč, saj RUŠKOMALH posuje s srečo vsakega pohodnika, ki pride mimo. Postani za trenutek in se prepusti razgledu. Nato le zavij v ovinke, pogumno navzdol. Kot sopotnik z naravo nas Drozg opomni, kako nas narava nagradi, če smo z njo prijazni.

Ruška Vinska pot se vije 2,5 km po krožni poti ob vinogradih med likovnimi deli izpod rok ruških umetnikov pod drevesnimi krošnjami Pohorja in ob njih. Na Vinski poti v Rušah vsako leto, od leta 1983, poteka tradicionalno martinovanje. Zlati vrč prejme vinogradnik po izboru pokuševalcev in sokrajanov.

Ob vinski poti je razporejenih šest kapelic v čast vinski trti, rodovitnosti in pomenu kulturne dediščine vinogradništva Ruš.

Ruška Vinska pot je v poklon kulturniku, ravnatelju in vinogradniku dobila tudi ime “Vovškova galerija na prostem”.

»Spominjam se, kako sem nekega jesenskega večera prijetno utrujen od dela, ki ga rad opravljam, sedel in malce sanjaril ob moji ljubi trtici modre frankinje. Ob rahlem pišu so listi božali žametno modre težke nabite grozde še osvetljene od poslednjih žarkov tja za pohorski masiv zahajajočega sonca. Utrinek večno lepe narave, srečen in hvaležen naravi, da jo lahko užiješ.« Mirko Vovšek (1926–2020) iz knjige Ruška Vinska pot, 2016.

obcina_logo_footer

Občinska turistična pisarna

Dostopnost
sl_SISlovenščina