Učna pot Forma viva Ruše

Kultura na vsakem koraku Ruš

Učna pot Forma viva Ruše

V sodelovanju z LAS Drava je Občina Ruše revitalizirala 6 skulptur ter uredila učno pot.

»Ruše so kraj z zanimivo kulturno preteklostjo, kjer se je srečevalo na romarskih shodih tisoče obiskovalcev, kjer se je šolalo pred dvesto in tristo leti toliko znamenitih ljudi; vendar so ostale revne (z izjemo cerkve), kar zadeva sakralno in posvetno plastiko. Da je bilo v Rušah tega zunanjega blišča tako malo, je bil morda kriv strogo usmerjeni odnos do življenja in pojmovanja kulture …«. (Mirko Vovšek, Ruška kronika, leta 1985)

Prav Mirko Vovšek se je odpravil na pionirsko pot in nanjo popeljal mnoge neznane in priznane umetnike, slikarje, grafike, kiparje, ki so skupaj z njim v Rušah gradili nov svet, ga obnavljali, dograjevali in s tem krajanom prinesli polet za domišljijo in dojemanje izpovedi drugih.

Med leti 1976 in 1982 je v Rušah nastalo 27 kiparskih skulptur, ki so jih umetniki postavili na prostem v Rušah in v prostore Ruškega likovnega kroga − RULIK, danes znanega kot Likovno društvo Rulik Ruše.

Skulpture so nastale v štirih kiparskih kolonijah in simpozijih ter so s svojim »rojstvom« in umestitvijo v kraj le-tega tudi spremenile. Kiparske skulpture tako govorijo najprej skozi svojega stvaritelja, s pretekom časa pa same sporočajo svoje tihe misli. Vsaka skulptura ima svoj zgodovinski pečat in je pomnik zgodovine našega naroda.

V sodelovanju z LAS Drava je Občina Ruše revitalizirala 6 skulptur ter uredila učno pot. Rušanom in ostalim obiskovalcem našega kraja želimo predstaviti to lepo, a pozabljeno kulturno dediščino. Želimo, da se skulpture kiparskih umetnikov zopet vidijo, sporočajo in postanejo prepoznavne.

Vabljeni, da se sprehodite po učni poti okoli novejših kulturnih spomenikov v Rušah.

obcina_logo_footer

Občinska turistična pisarna

Dostopnost
sl_SISlovenščina